home
 artists

 

Helgi Thorsson

.

 

 

HELGI THORSSON

Stilluppsteypa: Helgi Thorsson en Sigtryggur Berg Sigmarsson hebben het koude Reykjavik inmiddels ingeruild voor respectievelijk Amsterdam en Hannover. Naast hun individuele multimediale inbreng mag een concert van hun reguliere duo Stilluppsteypa niet ontbreken. Met releases op labels als Staalplaat, Mille Plateaux en FiREinc en samenwerkingen met The Hafler Trio, Nurse with Wound en Stock, Hausen & Walkman nestelden ze zich comfortabel als spraakmakers in de elektronische muziek. Geluid wordt als een fysieke en visuele zaak benaderd een betere invalshoek voor electric light - electric sound konden we zelf niet bedenken. Helgi Thorsson is de andere helft van Stilluppsteypa en is verantwoordelijk voor het decor en de visuele inkleding van Strobotika. Hij werkte in het verleden intensief met licht, spiegels en camera’s en maakt dat de gekozen - Strobotika: “electric sound - electric light” - hier letterlijk mag worden genomen.
De tentoonstelling 'Portable train in a minibar' in 2003 is de eerste solotentoonstelling van Helgi Thorsson in Galerie van Gelder. In 2002 studeerde hij aan de Rietveldacademie af. In AP reed een speelgoedtrein over een elektrisch harmonium, onder de poten van een schaap door en langs een recht voor zich uitkijkende worstelaar, die een zwevende Albatros hoog in de ruimte met een lamp belichte. Een groot everzwijn wilde in de installatie leek weg te willen lopen. Een minibar tegen de muur nodigde de bezoekers uit om een stevige borrel te nemen. In het Koreaans werd je daartoe door middel van een tekstbord uitgenodigd. In de minibar stond een shaker met Oosterse glazen klaar voor de mix.......Tijdens de opening van de tentoonstelling 'Portable train in a minibar' konden bezoekers foto's maken met weggooicamera's. Na de opening zal de kunstenaar deze foto's voor een boekje gebruiken met daarin een lijst met namen van de openingsfotografen. Deze GALERIE VAN GELDER EDITIONS 2003 zal naast originele fotoafdrukken een tekst van de kunstenaar bevatten en een CD met de opname van het life-concert van Meeuw, Felix Kubin and Lucile Desamory. De oplage is 50 exemplaren groot, gesigneerd, gedateerd en genummerd.
Helgi Thorsson kreeg het Stipendium van het Berlage Fonds 2002 en in hetzelfde jaar de Gerrit Rietveld Prijs. In november 2002 werd hij winnaar van de AIAS Competitie voor zijn bijdrage aan de AIAS-tentoonstelling in Seoul, Zuid-Korea.