home
 shows

 


Persbericht

7 september - 12 oktober 2013
OPENING: zaterdag 7 september, 17.00 - 19.00 uur
 

JONAS LUND
Curate This
Cindy Sherman, Woman in Pool, 2007, 178 x 152,5 cm, beach towel, edition 1000


JLund2013viewB600

exhibition view


Curate This is het eerste project van gastcurator Gerben Willers in AP. Hij nodigde hiervoor de Zweedse kunstenaar Jonas Lund (SE 1984) uit, die op zijn beurt hem als curator vroeg om een aantal kunstenaars in een tentoonstelling Curate This bijeen te brengen. Op basis van zijn werk Internationale top 100 meest gewaardeerde curatoren 2013 heeft Jonas Lund een algoritmische formule bedacht en de curator gevraagd deze toe te passen op de kunstenaarsnamen uit de collectie multiples en edities van Galerie van Gelder.

Jonas Lund, die veelvuldig web-based werk combineert met video, performances en installaties, heeft een verhelderend algoritme gemaakt voor kunstenaars en curatoren die internationaal in aanzien willen of kunnen stijgen. Op basis van online kunstdatabases, de invloed van de kunstenaars in de kunstwereld en het belang van de curatoren met wie ze het meest hebben samengewerkt is door hem een nieuwe ranking opgesteld. Lund gebruikt het algoritme en analyse voor zijn installatie, die hij opvat als een tentoonstellingsplan ter optimalisering van iemands status als kunstenaar of curator. Een nieuw begrip (al)ready made artist (dat wil zeggen: 'kunst en context zijn al gemaakt door een collega-kunstenaar) wordt op onthullende wijze in Curate This onder de loep genomen, inclusief zijn eigen kunstenaarschap als ook het curatorschap van Gerben Willers zélf. In Lund's 'Curatorial Advice', zoals hij het noemt, geeft hij - op afstand - in een email de curator instructies: "It would be good to keep it around 20-28 works and sort the artist based on either the artist Rank or their Curatorial Influence ranking. Next to this you also have the veto power in the role of the curator to remove/add any of the artist you feel are misplaced."
Curate This is zowel een solotentoonstelling als een groepstentoonstelling. Er is een spreadsheet gemaakt dat de groep kunstenaars van de galeriecollectie op relevantie heeft geordend. Aan de hand van deze lijst is een selectie gemaakt voor een groepstentoonstelling van multiples en edities in AP, geordend door een softwarescript dat door de kunstenaar is geprogrammeerd. De installatie is zo een ready-made van Jonas Lund, dat wil zeggen met werk van '(al)ready made artists'.

De presentatie in AP is simpel. De werken worden op witte sokkels en planken aan de muren getoond. Aan de hand van de definitieve selectie wordt de indeling bepaald. In een verdiepend CUT magazine wordt ruimte gemaakt voor de edities, het spreadsheet en een installatiefoto van de tentoonstelling in AP.

In opdracht van Jonas Lund zal Curate This zelf ook weer deel gaan uitmaken van het internationale ranking systeem. De tentoonstelling wordt aangemeld op artfacts.net en een persbericht wordt verstuurd via e-flux dat door 90.000 professionals uit de beeldende kunst wordt gelezen. Zo kan het effect van de betrokkenen van Curate This binnen Lund's formule weer berekend worden.

De Internationale top 100 meest gewaardeerde curatoren 2013 is samengesteld door het verzamelen en herorganiseren van online data, afkomstig van bronnen als Artfacts.net en Mutualart.com. Het algoritme is gebaseerd op de mensen met wie de curatoren samenwerkten en de verschillende plaatsen waar zij tentoonstellingen organiseerden. De uitvoerige database bestaat uit kunstenaars, tentoonstellingen, curatoren, galeries, instituten, schrijvers en uitgeverijen op basis waarvan de rangorde van curatoren is bepaald. De Internationale top 100 meest gewaardeerde curatoren onthult de meest invloedrijke en belangrijke curatoren volgens hun relaties in bestaande de databases in de kunstwereld.

Jonas Lund woont en werkt in Amsterdam en New York. Zijn meest recente projecten omvatten Paint Your Pizza (http://paintyourpizza.com) , Public Access Me (http://public-access.me) en een poging om in het Guiness World Book Of Records te komen met de meeste comments op een Facebook account..